Vezúv, az alvó tűzisten!







A Vezúv napjainkban is igen aktív vulkáni tevékenységet folytat, épp ezért az egyik legveszélyesebb vulkánnak tartják, eddigi áldozatainak száma is több ezerre tehető, mégis közel három milliónak élnek a hegy lábánál.
A Vezúv Olaszországban Campania régiójában, Nápolytól 12 km-rel keletre helyezkedik el. Magassága eléri az 1282 métert, a kráter átmérője 650 méter.
Az ókori Görögök szent hegyként tisztelték, és bár a kitörések története még az időszámítás előtt történt, mégis az i.e.79. évben történt tragikus kitöréssel írta be magát a vulkán a történelembe. Ez a hatalmas kitörés maga alá temette Pompejit, Herculaneumot, és Stabiae városát, így több ezer ember halálát okozta. Ezután még 40 alkalommal ébredt fel a vulkán mély álmából, az utolsó nagy kitörés 1944-ben volt. 1631-ben az emberek egy földrengésre ébredtek, és bár tudták, hogy a vulkán milyen veszélyes, mégsem vették komolyan az előjeleket. Amikor a Vezúv kitört már késő volt a lávafolyam elől nem tudtak elmenekülni, így közel 3000 ember lelte halálát a környező településeken. Napjainkban a Vezúv újra ébredezik, és a szakemberek szerint bármikor bekövetkezhet egy újabb hatalmas kitörés.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...